HTML

Világunk titkai

Hívő keresztény vagyok, 2008 őszén merítkeztem be, és azóta az Urat igyekszem szolgálni minden cselekedetemmel. Sajnos... ez nem mindig sikerül. De hát ez a földi élet tele van kihívásokkal és próbákkal. :) Nagyon sokmindenen mentem keresztül azóta. Alap-vető beszélgetések a Biblia igéi alapján, Istentiszteletek... és leginkább ezekkel kapcsolatban szeretnék ide gondolatokat írni. Nyilván sokakat nem fog érdekelni, és ahogyan olvassák ezeket a sorokat, azonnal kattintanak is el innen. "Na tessék, egy újabb idióta." :D Viszont örülök neki, ha van akit érdekel. :) És természetesen nem csak ilyen gondolatokat fogok ide vésni. Hát... bevezetőnek talán ennyi elég is. Ha esetleg valaki szívesen elolvasná a megtérésem történetét, belinkelem ide. :) Így egyszerűbb, mint újra leírni itt. :) http://www.vilagossag.szerko.com/index.php?option=com_content&view=article&id=120:gerg-toertenete&catid=51:megvaltozott-eletek&Itemid=112

Friss topikok

  • martinimagdi: Szia Geri! Tetszett,amit írtál,valójában egyes részeket én prózaként értelmeztem,a téma jó,a képek... (2012.08.10. 15:33) Menedék
  • Lengyelgeri: @Lilasisakos: Szia! :-) Köszönöm szépen a hozzászólasádat, jó tudni, hogy vannak akik olvassák ... (2012.04.14. 22:11) Szelídség; a gyengeség jele, vagy hatásos "fegyver"?
  • martinimagdi: Amen.Következnek a számunkra eltervezett szuper dolgok! (2011.07.26. 20:27) Engedelmesség, változás

Linkblog

Egy csodálatos munkahely margójára

2012.05.06. 01:25 Lengyelgeri

 Május 5.-én véget ért a gyakornokként eltöltött időm. Gondoltam leírok néhány gondolatot, emléket ebből a majdnem teljes két évet átívelő időszakból. És bár ez a bejegyzés nem igazán a megszokott témáról szól, bizonyos pontokon nem hagyhatom ki Istent sem, hiszen az Ő közreműködése nagyon sokszor szerepet játszott az itt eltöltött időszakban, sőt, már előtte is.

Kezdjük a legelején. Mivel onnan érdemes. :-) 2010. tavaszán, mikor még elsősök voltunk az iskolában, több szállodából érkeztek emberek, akik prezentációval bemutatták a saját helyüket, ahova jelentkezhetünk gyakornoknak. Ugyanígy tettek az Accor Pannonia szállodaláncnál is, melynek körébe tartoznak a Novotel szállodák is. Zajlottak ezek a prezentációk, mikor is április első napjaiban az egyik órát meglátogatta az a tanár, aki a tanulók elhelyezkedését intézi. Közölte, hogy kettő hetünk van, hogy munkahelyet találjunk. El is küldtem e-mailben az önéletrajzomat, és a motivációs levelemet az Intercontinental szállodába, mert elsőnek szimpatikus helynek tűnt. Telt-múlt az idő, és nem kaptam visszajelzést. Aztán egy héttel később, egy hétfői napon hallottam egy osztálytársamat, aki ugyanoda jelentkezett, hogy megkapta a felvételi beszélgetés időpontjait. Pánikba estem, hiszen nem kaptam semmi ilyesmit. Az idő meg csak fogyott, úgyhogy mit tehettem mást, rögtön elkezdtem csöndben imádkozni. Kértem Istent, hogy segítsen megoldani ezt a helyzetet, majd rögtön utána meg is köszöntem, hogy meg fog oldódni. Még aznap este írtam egy levelet egy osztálytársamnak, aki felvette a kapcsolatot még korábban az Accor Pannonia képviselőjével. A levél elküldése után eszembe jutott, hogy nagyon ritkán nézi a profiljait, úgyhogy másnap az iskolában megkérdeztem tőle személyesen, hogy nem tudja-e véletlenül annak az embernek a telefonszámát. Nem tudta. Viszont egy másik osztálytársam meghallotta, hogy miről érdeklődöm, és azonnal szólt nekem, hogy az utolsó óra után ő éppen ehhez az emberhez készül elmenni a Kálvin térre, mert meg kellett beszélnie vele valamit. Felvetette, hogy mehetnék vele. A megbeszélés sikerült, néhány nap múlva aláírtuk a tanulószerződést a Novotel Congress szállodába. Nyár elején viszont kaptam egy telefont, hogy áttennének a Novotel Danube-ba, merthogy megközelíthetőség szempontjából az nekem előnyösebb. Végül az első nyári gyakorlatot, öt hetet a Danube konyháján töltöttem. Megszerettem azt a helyet is, és az utolsó hét végén bíztam benne, hogy maradhatok a továbbiakban is.

Végül nem maradhattam, megtelt az összes tanulóhely. Kaptam egy újabb telefont, hogy lenne-e kedvem az eredeti terveknek megfelelően a Novotel Congressben gyakornokoskodni. Így végül átkerültem erre a helyre, amit egyáltalán nem bántam meg, sőt. Jobban nem is alakulhattak volna a dolgok. :-)

 

Ez lenne az a hely, ahol egy nagyon hasznos, és vidám két évet töltöttem el. Soha nem fogom elfelejteni ezt az időszakot. 

2010. szeptember elsején reggel 8 órakor érkeztem az első napon. Nagyon izgultam, hiszen meg kellett szoknom egy teljesen új helyet, és egy teljesen új társaságot. Az akkor éppen utolsó napját ott töltő séf megmutatta az öltözőt, majd gyorsan megmutatta a konyha főbb helyeit. Életem első feladata néhány tök meghámozása, majd ahogy esik, úgy puffan jelleggel kockákra darabolása. A szakács, aki a feladatot adta elmondta, hogy másnap krémleves készül majd belőle, úgyhogy lényegtelen, hogyan sikerül. Másnap elkezdődött hosszú hidegkonyhás pályafutásom. Az első három nap már csak azért is volt emlékezetes, mert begyulladt bölcsességfoggal teljesítettem őket, mely probléma szeptember 3.-án lett orvosolva.

Több hónapi munka után sikerült jól megismernem és megszeretnem a hidegkonyhai csapatot. Minden nap az első feladatom a személyzeti ebédhez a salátabár összerakása, rendbe tétele volt. A másik, amit már-már rutinszerűen mindig én kaptam, az a szállodai csoportok számára a gyümölcstálak építése. 

 

Kevés alkalommal dolgoztam a melegkonyhai részen, picivel többet reggeliztettem. Utóbbi vicces volt, mert 6-ra kellett bemenni, ami 3 órakor történő kelést jelentett. Érdekes volt a legelső itthonról induló buszra szállni, azelőtt soha nem gondoltam volna, hogy valaha is szükségem lesz arra a buszra.
 
Aztán 2011. februárjában először osztottak be a délutános műszakra, az A'la carte pályára. Ismertem már a délutános szakácsokat, nagyon jófej embereknek tartottam őket, így örültem, hogy végre velük is dolgozhatok. Ez a műszak minden várakozásomat felülmúlta, nagyon hamar a kedvencemmé vált. Voltak ott is nehéz pillanatok, pörgős napok, melyektől mindig tartottam, amíg bele nem jöttem. Ezután pár hónapig vegyesen voltam beosztva, a hét első felében délelőttös, a második felében pedig délutános voltam. Szeptember közepétől kezdve pedig kizárólag délutánra lettem beosztva. A legjobb időszak kezdődött el ezzel.
 
Rengeteg vidám pillanatunk volt, nagyobb munka esetén komoly munkával és szervezettséggel persze. De amikor nem volt semmi, akkor sem unatkoztunk soha. Vicces sztorik, kreatív poénkodások, sokszor véget nem érő nevetések. 
 
Az ember életében azonban véget érnek szakaszok. Ilyen volt annak idején az általános iskola, aztán a gimnázium, majd egy napon a családi fészekből való kirepülés. Ezek mind-mind korszakok az ember életében. És ahogy a történelemben is voltak korszakok, melyek lezárultak, úgy az életünkben is vannak. Az iskolának gyakorlatilag vége van, ez pedig automatikusan a gyakornoki időszak végét is jelenti. Fantasztikus hónapokat tölthettem ott, nagyszerű embereket ismerhettem meg, és dolgozhattam velük együtt. 
 
Ha Isten is úgy akarja, akkor lesz folytatás. Én szeretném, és amit tudok, mindent el is követek ennek érdekében. Sikerült beszélni erről a séffel, és részéről nincs akadálya. De az már más lesz. Nem gyakornok lennék többé, hanem kisegítő. És bár ugyanott leszek, ugyanazokkal az emberekkel dolgozhatok újra együtt, mégiscsak más lesz. Az az egy viszont teljesen biztos, hogy a Novotel Congress egy olyan hely lett számomra, ahová nagyon gyakran vissza fogok járni. Újra becsengetni a személyzeti bejáratnál, végigjárni a jól ismert folyosókat, visszatérni a konyha fehér, csempézett falai közé... már most várom ezt a pillanatot. És tudom, hogy ha csak ránézek a konyha egy-egy pontjára, bizonyos gépekre, eszközökre, sok-sok emlék jelenik majd meg a szemeim előtt. Jók is, rosszak is, kimerítő feladatok (mint például a hidegkonyhai szeletelőgépről a rajta vágott 3200 szelet sonka, sajt, és 14400 szelet szalámi egy része), nevetések, és megannyi más kedves emlék. Köszönettel tartozom minden ott dolgozó embernek a türelméért, tanításáért. Mindkettőt bőven kaptam... mindkettőre bőven szükségem volt. Hamarosan újra találkozunk!
 
 
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: konyha gyakorlat novotel congress a la carte gyumolcstal

A bejegyzés trackback címe:

https://geri89.blog.hu/api/trackback/id/tr54490898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása